25 Temmuz 2013 Perşembe

Entity Framework Giriş

      Merhabalar, bu yazımızda Entity Framework'e giriş yapacağız ve verileri çekip datagridview'de görüntüleme yapacağız.Entity Framework'ü mutlaka öğrenin derim ben.. İlk olarak Entity Framework (EF) bağlantısını nasıl yapacağımızı anlatacağım. Solutions Explorer penceresinde projemize sağ tıklayıp Add > New Item diyoruz ve karşımıza çıkan pencereden yan taraftan Data sekmesini seçiyoruz ve ADO.NET Entity Data Model seçeneğini seçip Add butonuna tıklıyoruz. 



      Arkasından Generate Database'i seçip Next'e tıklıyoruz. Kullancağımız veri tabanını seçiyoruz ve next'e tıklıyoruz. Eğer kullanacağımız veri tabanımızı combobox'da göremiyorsak New Connection butonuna tıklıyoruz. Bilgisayarımızın adını giriyoruz, alt taraftan da veri tabanımızı seçiyoruz ve tamama tıklıyoruz. Şimdi açılan pencereden ise projemizde kullanacağımız tablo view ve store procedure'leri seçip finish diyoruz.


      Daha sonra ise projemize gelelim. Projemize bir adet buton ve datagridview ekleyelim. Arkasından ise global değişken olarak entity framework'ümüz için bağlantı nesnesini oluşturalım.


LisansTezi_VTEntities entity = new LisansTezi_VTEntities();

      Butonumuzun click event'ına ise şu kodları yazıyoruz:


var sorgu = from veriler in entity.TBL_Firma select veriler;
dataGridView1.DataSource = sorgu;

      İşte bu kadar kolay :) Önceden olsa connectionstring ve komut cümleleri filan yazacaktık, bunları bağlayacaktık filan. Ama gördüğünüz üzere Entity Framework ile bunu iki üç satır kod ile yaptık. bir sonraki yazımda EF'de kayıt ekleme silme güncelleme gibi işlemleri anlatacağım, herkese iyi çalışmalar.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

SQL Server - Satırları Birleştirme

Merhaba,  Bu yazımda sql server'da birden çok satırı birleştirip tek satır yapmayı anlatacağım. Senaryomuz şu şekilde olsun mesela; bir...